Friss topikok

HTML

Fóliázás

Mindenki szebb autóra vágyik, vagy csak nem szereted, ha belátnak az autódba. Ha szeretnéd autód üvegét fóliázni, vagy esetleg ellátni biztonsági fóliával (szilánkos törés ellen is véd), esetleg úgy gondolod, hogy az épületednek se ártana egy kis fóliázás (hővédelem, vagy szeretnél valami megjelensét), akkor jó helyen jársz!

Linkblog

Milyen fóliát szabad használni?

2010.01.31. 12:04 | todi_1979 | Szólj hozzá!

Magyarországon az EGB 43. előírásának és a 2005/84-es kormányrendelet értelmében autófólia a következő korlátozásokkal helyezhető el a gépjárművek üvegfelületein:

  • Hátsó szélvédő és két hátsó oldalsó üveg: tetszőleges sötétségű, ám AF - engedéllyel (figyelem 2008 - tól nem H - engedélyt ad ki a hatóság) rendelkező autófólia telepíthető.
  • Első oldalsó ablakok: min. 70% látható fényáteresztéssel és AF engedéllyel rendelkező autófólia telepíthető. A műszaki vizsga alkalmával az üveggel együtt kell megfelelnie a 70%-os kritériumnak.
  • Első szélvédő: min. 75% látható fényáteresztéssel és AF engedéllyel rendelkező autófólia telepíthető. A műszaki vizsga alkalmával az üveggel együtt kell megfelelnie a 75%-os kritériumnak. A szélvédőre a napellenző vonaláig fényvédő csík tetszőleges sötétségben telepíthető.
 
Mivel az első oldalüvegek gyárilag színezve vannak (kék, vagy zöld), ezért már egy kicsit is sötét fólia átlépi a 70%-os határértéket. Vagyis minden olyan autó, aminek az első oldalsó üvege fóliázva van, nagy valószínűséggel nem engedélyezett. 
 
A biztonsági fóliát gyakran alkalmazzák. Ha betörik az ilyen fóliával ellátott üveget, az ugyanúgy széttörik mint a hagyományos üveg, csak a fólia teljesen egybentartja a lapot. Ennek keretes ablaküvegeknél van előnye, hiszen az egyben maradt lapot a tolvaj nem tudja kinyomni, az üveg a helyén marad. A ragasztott üvegekre pont ezért nem szoktak biztonsági fóliát rakni, nincs értelme. (ragasztott üveg: általában az első és hátsó szélvédő ilyen, nem keretben van, hanem a kasztnira ragasztják rá a gyárban, a körben található fekete raszteres csík ragasztós aljával).
 
A fóliázott autóból a kilátás egyáltalán nem zavaró, kicsit sötétebb a külső környezet mint normál esetben, de ez néha még jól is jöhet. A belátásvédelem 50%-os fényáteresztéstől látványosabb, a 35% és a 20%-os fényáteresztő képességű már kezd sötétedni, de csak a 10% és az 5%-os nyújt megfelelő védelmet a szomszéd autóból bámulók ellen.

Címkék: fólia autóüveg

A bejegyzés trackback címe:

https://foliazas.blog.hu/api/trackback/id/tr11716631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása